Boosten van je Nervus Vagus

De medische daith piercing zorgt ervoor dat de nervus vagus continue wordt gestimuleerd, toch kan jij zelf er ook nog voor zorgen dat de zenuw nog een extra boost krijgt!

Wat kun je zelf doen?

Blootstelling aan kou: de Nervus Vagus wordt geactiveerd door gecontroleerde blootstelling aan kou. Bijvoorbeeld koud douchen. Probeer het eens een week. Iedere keer aan het einde van je douche, 1 minuut koud afspoelen. Je hoeft niet te beginnen met 1 minuut maar je bouwt het langzaam op. Ook hoef je niet met je hele hoofd eronder, alleen je gezicht is ook goed. 

Beweging: afgezien van verschillende andere positieve effecten op zowel de fysieke en mentale gezondheid, stimuleert lichaamsbeweging ook de Nervus Vagus.

Een gezellig avondje met je vrienden: positieve sociale interacties en verbinding, stimuleert het de Nervus Vagus. Lachen verhoogt de hartslagvariatie en werkt als een stemmings booster.

Probiotica: wie had het gedacht, je darmbacteriën kunnen je Nervus Vagus stimuleren. De bacteriën verminderen stresshormonen door andere hormonen zoals serotonine te stimuleren. Deze goede bodem zorgt weer voor afgifte van goede signalen aan de Nervus Vagus.

Buikademhaling: Mensen die gestrest zijn gaan vaak oppervlakkig, sneller en korter ademhalen. Ze ademen dan via de hoge borst en het middenrif is gespannen. Dat komt doordat het lichaam zich in een stresssituatie onder invloed van stresshormonen klaar gaat maken voor actie. De spieren rondom het middenrif wordt aangespannen en de hartfrequentie gaat omhoog.

Deze manier van ademen geeft een onrustig en beklemmend gevoel. Je kan je daarnaast minder goed concentreren. De buikademhaling kost niet alleen minder energie, het werkt ook kalmerend en vermindert stress.

Je kan je hierin laten begeleiden door (Buteyko) ademhalingstherapie te volgen. 

Diepe en rustige ademhaling: Ga voor jezelf eens na hoeveel ademhalingen per minuut je normaal gesproken hebt, terwijl je rustig zit. Probeer deze eens wat naar beneden te brengen of in iedere geval een paar minuten per dag bewust met je ademhaling bezig te zijn. De ademhaling moet diafragmatisch zijn, diep, lang en langzaam. In een paar ademhalingen zul je merken dat je meer ontspannen bent en minder ademhalingen per minuut nodig hebt. En dit heeft een effect op? Juist ja, je Nervus Vagus. Dus ademen maar…

Yoga en meditatie: beiden stimuleren de Nervus Vagus door het gebruik van ademhaling en bewustzijnsoefeningen. Sommige oefeningen stimuleren bewust de Nervus Vagus waardoor Yoga de productie van GABA aanmoedigt, een neurotransmitter die een kalmerend effect heeft op de hersenen. Meditatie is ook bekend door de positieve impact op de vagale tonus en zelfbeeld.

Massage: rustige massage helpt bij het stimuleren van de Nervus Vagus.

Lachen: altijd al willen weten waarom lachen gezond voor je is? Vooral die gierende uithaal zorgt voor een langere uitademing en stimuleert daardoor de Nervus Vagus die hierdoor aangezet wordt om allerlei gelukshormonen aan te laten maken.

Als je toch wilt lachen; briesen als een paard schijnt ook een goede te zijn. Vooral door de vibratie van de lippen. Deze techniek wordt alleen ondersteund door anekdotisch bewijs van mensen die met paarden of kinderen werken.

De volgende methoden kunnen helpen bij het herstellen van gewoontepatronen en het bevorderen van positieve emoties:

  • Dankbaarheid.
  • Tijd doorbrengen in de natuur.
  • Creatieve en positieve visualisaties.
  • Aroma Freedom Techniek

Intermittent Fasting (IF) staat voor periodiek vasten. De rol van de Nervus Vagus is ook om de energiebalans en energie-inhoud in het lichaam te reguleren. Intermittent Fasting of het verminderen van calorieën kan een optie zijn voor het verbeteren van vagale tonus, omdat het heeft aangetoond dat het de hartslag variabiliteit verhoogt, in dierstudies.

Voeding probeer suiker en koolhydraten en dagelijks (rood) vlees te vermijden. Er is niet 1 voedingsstijl. Je zult moeten uitzoeken wat er bij jou past. Welke voedingsmiddelen je lichaam misschien slecht verteert. Weet welke opties er zijn en waarom ren probeer dan uit. Voel wat ze doen met je lichaam en geest. Ga hierover eventueel te rade bij een Orthomoleculair arts/therapeut of mesoloog.

Qigong oefeningen helpt de vagale toon te vergroten. Qigong is een oud Chinees gezondheidszorgsysteem dat verschillende bewegingen, houdingen, ademhalingstechnieken en gerichte aandacht omvat. Je kan dit thuis doen met youtube video of groepslessen nemen.

Gorgelen: de Nervus Vagus heeft een directe verbinding met de spieren in de achterkant van je keel die je helpen gorgelen.

Hypnose kan de Nervus Vagus stimuleren. Hypnose of hypnotherapie is een therapeutische techniek waarbij een beoefenaar een trancetoestand induceert die lijkt op gericht dagdromen en die gekenmerkt wordt door een verhoogde gevoeligheid voor suggestie. Hypnose is gebruikt om pijn te blokkeren, angst, depressie, slaapstoornissen en opvliegers te behandelen tijdens de menopauze. De effecten van hypnose worden voornamelijk gemedieerd door de Nervus Vagus.

Je hoeft uiteraard niet alles wat er is benoemd te doen, kies wat jij zelf wilt of aankunt om te doen…. want verbetering begint bij de kleinste verandering.