Tips en antwoorden op veel gestelde vragen na het nemen van een medical Daith piercing vind je hier.

Ups en Downs
Nadat de Nervus Vagus stimulatie op gang is gezet middels de medical Daith piercing kun je de eerst komende periode, enkele dagen tot weken, last hebben van bijwerkingen of een verergering van je klachten. Deze zijn tijdelijk en kunnen optreden omdat je lichaam hard aan het werk is om de juiste balans te vinden en dit kan gepaard gaan met ups en downs. Ga daarom niet direct in een baalmodus en geef het de tijd. Indien over ca. 3 maanden geen verbetering optreed of de bijwerkingen aanhouden kan het zijn dat jou lichaam langer de tijd nodig heeft. Wil je dit niet afwachten neem dan contact op met je behandelaar om eventuele andere opties te bespreken.


Immuunsysteem en ontsteking
Indien de wond aan je gepiercet oor gaat ontsteken of tijdens het genezingsperiode van de wond griep of verkoudheid onder de leden krijgt, neem immuun versterkende supplementen/voeding om zoveel mogelijk te voorkomen dat dit invloed heeft op het genezingsproces. Je immuunsysteem moet namelijk hard werken om je te laten herstellen. 
Probeer preventief gluten, suiker en zuivel te verminderen of weg te laten uit je voedingspatroon.


Bewaak je grenzen
Indien je na de behandeling stukken beter voelt, ga niet direct over je grenzen heen door allerlei fysieke activiteiten. Tijdens de inwerk- en genezingsperiode wordt er beroep gedaan op je immuunsysteem en dat kost energie. Energie die nodig is voor je herstel. Dit wil niet zeggen dat je niet mag genieten en niet mag doen wat je altijd heb willen doen maar doe het met mate en luister vooral naar je lichaam!


Verwijderen Daith piercing
Als je je de piercing, om wat voor reden dan ook, na korte of lange tijd, verwijdert zal het gaatje snel dicht groeien (meestal binnen 2 dagen). Het effect, op wat voor manier dan ook, zal (direct) verdwijnen. Indien de piercing per ongeluk eruit valt ga dan zsm naar je behandelaar of naar een piercingshop bij jou in de buurt, om het terug te laten zetten. Indien je dit niet op tijd doet, zal de plek op den duur dichtgroeien en niet meer zichtbaar zijn. Dan zal het opnieuw uitgemeten en getest moeten worden om de piercing op de juiste plek te zetten.


Schroefje piercing
Indien je een oorpiercing met een geschroefde balletje(s) hebt en deze eruit valt kun je deze zelf of nog beter, hulp van iemand vragen om het terug te schroeven. Kantel de piercing naar je toe, en pak de ene kan vast terwijl je aan de andere kant balletje erop schroeft. Als het erop schroeven met de hand niet lukt, kan dit evt met een (sieraad) tang. Dus ipv met je vingers, met de tang het sieraad vast klemmen en het balletje erop schroeven. Indien dit ook niet lukt of je bent het balletje kwijt kan je behandelaar of een piercingshop er een nieuwe op zetten. Doe, tot het balletje erop zit, een klein stukje van plakdeel van een pleister op het stukje waar het balletje eraf is om te voorkomen dat het sieraad uit je oor valt.


Oordoppen
Vaak is het gebruik van oordoppen lastig als je een Daith piercing hebt. Het is namelijk niet raadzaam om deze te dragen tijdens het genezingsperiode omdat de wond kan ontsteken of het scharnier van je (ronde) sieraad open kan gaan.
Als je een gehoorapparaat hebt kun je deze meenemen wanneer je naar de kliniek komt. Of je kunt voor die tijd even contact opnemen zodat we a.d.h.v. een foto beoordelen of dit een probleem kan zijn.
Vaak is het, indien nodig, ook mogelijk om een gehoorapparaat of een oordop te laten aanpassen bij een audicien.
Er zijn (geluidwerende) oordoppen te koop, van plastic/schuim die je eventueel kunt bijknippen zodat deze niet tegen de wond of het sieraad drukt.
Voor het beluisteren van muziek of het voeren van telefoongesprekken kun je oordoppen nemen die niet in het oorgat hoeven. Denk hierbij aan een bone conduction koptelefoon of ear clip.


MRI en de piercing
 Onze sieraden zijn van titanium materiaal en kunnen in een MRI scanner. Sommige artsen willen deze desondanks er toch uit hebben, met name indien het een scan betreft van je hoofd. De sieraden kunnen namelijk een vertekend beeld geven op de foto. Oplossing:
 * de sieraad eruit halen en liefst op dezelfde dag terug (laten) plaatsen. De wond groeit namelijk snel dicht. Afhankelijk van de genezing, kun je dit zelf doen of je laat het doen bij je behandelaar of een piercingshop bij jou in de buurt.
 * Het sieraad kan tijdelijk verwisselt worden door een bioplast piercing, welke MRI bestendig is. Deze geeft namelijk geen witte waas.


Eigen bijdrage aan herstel
De medical Daith piercing is geen wondermiddel maar een hulpmiddel om je zenuwstelsel te balanceren. Het advies daarom is om zelf ook bij te dragen aan je eigen herstel. Dit kan middels verschillende manieren zoals activiteiten waarmee je de Nervus Vagus kan boosten, oefeningen en evt. innemen van bepaalde supplementen.
Als de behandeling bij je (deels) aanslaat en je zenuwstelsel in balans komt, doordat de Nervus Vagus zijn werk begint te doen, zul je uit de “overlevingsmodus” worden gehaald waardoor je brein deze activiteiten beter zal toelaten.
 
Soms kan, met name als je onvoldoende baat hebt van de piercing, ondersteuning door een professional (bijvoorbeeld: een life style coach, orthomoleculair therapeut/arts, psychosomatisch therapeut) nuttig zijn.


Bewustwording
Vaak begint herstel bij bewustwording. Verdiep je daarom in de werking van de brein-body connectie. Door verdrongen emoties bewust te maken, te voelen en te verwerken, zal de pijn minder aanwezig zijn of zelfs verdwijnen.
Kennis van hoe je brein je ziek of beter kan maken is belangrijker dan je zou denken. 


Begrijp je brein
De meeste mensen gaan op een of andere manier “vechten” tegen lichamelijke klachten. Echter, dit maakt het soms alleen maar erger.
Je lichaam staat dan namelijk continu “aan“, omdat je brein dit oppikt als een vorm van bedreiging/gevaar.  En dit werkt het herstelproces tegen. Probeer jezelf toe te spreken dat je veilig bent. Dat er niks mis is met je en het met de tijd beter zal gaan. Je brein is namelijk stuurbaar met je gedachten.
Ga in de tussentijd op zoek naar wat jouw (stress) triggers in het verleden en/of in het heden zijn en laat je emoties toe. Het brein wil hiervan bewust zijn en het verwerkt hebben waardoor het geen (gevaar)signalen, in de vorm van pijn en onrust, meer hoeft te creëren.

Aantal boekentips hierover vindt je op deze pagina.

Recommended Articles

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *